Een borstzakje en fijne lijntjes breien.

Een borstzakje en fijne lijntjes breien.

(c) coco+cie. Borstzakje breien

In mijn tweede versie van de Quokka Sweater breide ik een borstzakje. Iets wat niet in het patroon staat, maar werkelijk poepsimpel is. Eigenlijk is het zo simpel dat het niet echt een apart blogpostje verdient. Dus gooi ik er nòg een techniekje bij: die van de 1-lijnige-lijntjes. Ook te simpel voor woorden, maar hey, wie het kleine niet eert...

1. Hoe brei je een borstzakje.

Het makkelijkste is om je borstzakje te breien wanneer je trui in elkaar zit. Dan kan je makkelijker beslissen waar je het zakje wilt. Belangrijk is om op één lijn te werken, dus als je dat moeilijk vindt, kan je met een restje wol een lijn mazen net onder de steken die je wilt opnemen. (In mijn voorbeeldje hieronder heb ik dat niet gedaan, maar weet dat het kan).

Je legt de trui voor je met de goede kant naar boven en je neemt met een haaknaald over de breedte van het borstzakje de steken op aan de trui (dit wordt de onderkant van je borstzakje). Je doet dit door je haaknaald onder het horizontale streepje te steken aan de onderkant van de V en de draad er onderdoor te trekken. Je hebt nu 1 steek opgenomen. Doe hetzelfde voor de andere steken ernaast tot je het aantal steken van het borstzakje hebt opgenomen. Zet al je steken over op een breinaald en brei een rechthoekig lapje tot je de gewenste hoogte hebt. Daarna maas je de twee zijkanten aan de trui. Klaar!

2. Hoe brei je 1-lijnige-lijntjes.

Ik zag de vraag onlangs passeren in een fb-groepje: "Wanneer ik lijntjes brei van 1 lijntje, zit mijn draad telkens aan de verkeerde kant. Hoe los ik dat op?". Het meest gegeven antwoord: brei twee lijntjes, dan zit je draad wél aan de goede kant van het breiwerk.  Of: dat gaat enkel als je steeds een nieuwe draad gebruikt. Beide zijn wellicht niet het antwoord dat je wilt horen wanneer je een trui in gedachten hebt met allemaal fijne lijntjes en je geen zin hebt in eindeloos veel eindjes weg te werken. Exact wat ik dacht.

Ziehier de meest simpele oplossing ooit: als je met een rondbreinaald werkt - iets wat ik altijd doe, ook wanneer ik niet in't rond brei - schuif je je breiwerk gewoon over de naald naar de kant waar je draad zit. I told you, simpel als bonjour. Je moet er alleen even op komen.

In het voorbeeld hieronder heb ik net mijn rode lijntje gebreid en wil ik verder breien met de grijze draad. Die grijze draad zit dus aan de verkeerde kant. Je moet je breiwerk dus gewoon over de naalden naar de andere kant glijden en zo kan je verder werken met de grijze draad.

Vervolgens brei je verder, en telkens wanneer je aan de kant van de rode draad komt, wikkel je de rode draad even rond de grijze draad en brei je verder met de grijze draad. Op die manier wordt je rode draad meegenomen naar boven aan de zijkant van je breiwerk en kan je gewoon verder breien met de rode draad wanneer het nodig is. Zo hoef je niet oneindig veel eindjes weg te werken! Wel even de spanning controleren, want als je de draad te hard opspant aan de zijkant gaat je breiwerk wat samentrekken.

Follow
Tincture Hat - Andrea Mowry

Tincture Hat - Andrea Mowry

Quokka Sweater - Compagnie M.

Quokka Sweater - Compagnie M.